Dialogul ,intre sinceritate si viclenie …

In discutiile pe care le avem cu diversi oameni ,de diverse convingeri e bine sa stim cum sa construim  si cum  sa organizam dialogul ,ce sa bagam in seama si ce sa ignoram in acest amalgam de idei ,de aceea avem nevoie ,in afara cunoasterii subiectului dialogului,de METODA  SI ATENTIE (ca sa ajungem la o concluzie corecta si adevarata…(adica „vanam” din ciorba doar „copanele(subiectul)” restul compozitiei ,formelor ,culorilor le ignoram 🙂  desi sunt ,sau par ca sunt ,impresionante,importante,atragatoare  ,delicioase )

1. Cand purtam o discutie clarificam de la inceput termenii si conceptele pe care le discutam. daca tot e sa ne contrazicem ,sa ne contrazicem referitor la aceiasi termeni nu ca Pacala si Tandala :marul e rosu ! ba e dulce!

2.Ne concentram numai pe argumentele respective ,nu lasam sa evadeze discutia in alte subiecte ,intrebari ,nu pornim o alta increngatura de discutii ,ramanem la subiectul de baza  .

3.Nu alergam dupa tinte false lansate de adversar  ( ne ataca persoana ,gramatica noastra , incearca sa ne ironizeze , sa ne preseze psihic ,orice metoda care nu are legatura directa cu subiectul discutat) ci ne concentram numai pe subiect si argumente.

4.Urmarim cu atentie ce fel se „desfasoara”  adversarul,  tactica pe care o adopta ,cum aduce argumentele (ia initiativa sau e precaut ,aduce toate argumentele dintr-o rasuflare sau porneste gradat si logic in argumentare)

5.Observam daca incearca sa ne impresioneze ” presarand ” printre argumentele efective  si …alte condimente,amplificatori de „aroma” ( nume de personalitati , jargon specific domeniului discutat ,  linkuri peste linkuri, ne trimite sa „studiem”  => toate acestea ca sa dea impresia ca „e bazat” ,ca stapaneste subiectul mult mai bine decat noi .) .nu bagam  in seama „floricelele”  ci ne  concentram doar pe argumente.

6.Daca l-ai invins in argumente poti sa te astepti la „muscaturi de pretuire” din partea oponentului   ,va incerca sa te provoace cu orice altceva decat subiectul discutiei ca astfel tu reactionand  ,el sa declare inchisa discutia pe motiv ca l-ai jignit (va cauta un refugiu alternativ ca sa  incheie discutia pierduta sau pe cale sa o piarda ,mutand atentia la altceva decat infrangerea lui ) . sunt putini fair-play care sa recunoasca deschis : da domn’le argumentatia ta e mai buna decat a mea,  ci vor cauta sa schimbe subiectul ,sa jigneasca ,sa o dea pe gluma ,sa trimita  totul in derizoriu  sau sa intrerupa dialogul (daca se desfasoara pe blogul lui te baneaza ,daca pe blogul tau iti trage o injuratura si dispare „in ceata” ,eventual revine sub un alt pseudonim ca sa te mai „puna la punct”.

Orice s-ar spune dialogurile(de fapt TOATE interactiunile cu un alt suflet) au importanta ,lasa urme in constiintele noastre si ale partenerilor de dialog,e o arta sa porti un dialog fara sa jignesti sau sa umilesti ci cu singurul scop de a te apropia(si a apropia pe altul) macar cu un milimetru mai mult de adevar decat erai inaintea discutiei .

Ce te faci daca intri intr-un dialog cu unul despre care stii ca  e viclean sau realizezi asta dupa primele schimburi de idei( mimeaza un dialog doar cu scopul de a te jigni sau umili) ? Calculezi  ce ai de castigat ,daca se merita sa faci un troc: experimentarea rabdarii (tale) contra timp pierdut (sau nu),deliberezi si horarasti daca il lasi pe viclean sa te invete rabdarea sau …tai pur si simplu ,dialogul   . Chiar si de la vicleni ai ceva de invatat ,in nici un caz  adevarul, dar ei te ajuta (fara sa intentioneze  asta) sa experimentezi unele virtuti ca   rabdarea,blandetea  si smerenia …  🙂  si nu-i putin lucru ,nu?

Reclame
Publicat în GANDURI. 3 Comments »

3 răspunsuri to “Dialogul ,intre sinceritate si viclenie …”

  1. Alex Says:

    Cel mai bun entry de pe acest blog până la momentul de faţă, după părerea mea 🙂

  2. Alex Says:

    Pur şi simplu cred asta 😆


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: